Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Hava Değişikliklerinin Psikolojimize Etkisi

Klinik Psikolog Karaçiçek, havadaki düzensizliklerin, ani sıcaklık değişimlerinin ve güneşli havadan yağmurlu havaya geçişlerin psikolojimizi önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Karaçiçek’e göre, güneşli bir günü takip eden kapalı ve yağmurlu bir gün, beyindeki serotonin seviyelerinde değişikliğe neden olabilir ve bu da motivasyon eksikliği, huzursuzluk ve hafif depresif belirtilere yol açabilir.

Karaçiçek, “İlkbahar ve sonbahardaki hava geçişleri de zaten mevcut depresyonu tetikleyebilir. Güneş ışığının azalması, biyolojik sağlığımızı bozarak ruh halimizi olumsuz etkileyebilir. Ani hava değişiklikleri, anksiyete seviyelerini artırabilir. Bazı araştırmalar, barometrik basınç değişikliklerinin migren ve panik ataklarına neden olabileceğini göstermektedir” dedi.

Hava durumundaki sürekli değişikliklerin vücut biyolojimizi bozarak insanları zorladığını belirten Karaçiçek, şunları ekledi:

“Genel halsizlik, motivasyon eksikliği ve odaklanma problemleri, öfke patlamalarına neden olabilir. Güneşli bir günden sonra yağmurlu bir gün, enerjik bir insanın bile dışa dönüklüğünü engelleyebilir, sosyal yaşamını sınırlayabilir. İnsanlar, sosyal etkinliklere katılmakta isteksizlik yaşayabilir. Bu durumda, bireyler endişeli hissedebilir ve psikolojik olarak zorlanabilirler.”

Karaçiçek, bu durumla başa çıkmak için şunları önerdi:

  • Güneşli havalardan faydalanın ve her gün en az 30 dakika yürüyüş yapın.
  • Hava kötüyse, evde pilates, yoga veya egzersiz yapabilirsiniz.
  • Uyku düzeninize dikkat edin ve ekranlardan uzak durun.
  • Beslenmenize özen gösterin, sağlıklı beslenme hava değişikliklerinin etkilerini azaltabilir.
  • Hobilerinize zaman ayırın, film izlemek, kitap okumak psikolojinizi olumlu etkileyebilir.
  • Planlı bir gün geçirin, belirsizlikleri azaltarak psikolojik denge sağlayın.
  • Sevdiklerinizle iletişimde kalın, sosyal destek psikolojinizi güçlendirebilir.

Related Posts

Kulak kiri sağlığınız hakkında neler söylüyor?

Alzheimer’dan kansere kadar kulak kiri, kişinin sağlığı hakkında çok değerli göstergeler barındırabilir. Bilim insanları şimdi bu maddenin kimyasını analiz ederek hastalıkları teşhis etmenin yeni yollarını arıyor.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Cilt kanserlerinin en ölümcül türlerinden biri olan melanom, erken fark edilmediğinde hayati risk oluşturuyor. Londra Üniversitesi Koleji Hastanesi’nde görevli dermatolog Dr. Conal Perrett, melanomun genellikle bilinen belirtilerinin yanı sıra daha az fark edilen bazı işaretlere de dikkat çekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir