ABD’ye sevkiyatlar sert düştü ama ihracat arttı: Çin mucizesi

Çin İhracatında Artış Devam Ediyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergi zamlarına rağmen Çin‘de ihracat artışı yaşanmaya devam ediyor. Ancak Çin’den ABD’ye yapılan sevkiyatlar sert düşüşle yüzde 21 azaldı.

Çin’de İhracat Nisan Ayında Arttı

  • Çin’in nisanda ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara yükseldi.
  • İthalatı ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu.
  • Ülkenin ABD’ye ihracatı yüzde 21 düşerken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ülkelerine yüzde 20,8 ve Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Çin’in bu dönemdeki dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı.

ABD İhracatında Yüzde 21 Azalma, AB Ülkelerine Yüzde 8,2 Artış

Çin‘in bu dönemdeki ABD‘ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ise yüzde 8,2 artış gösterdi.

Analistler, artışın Çin‘in ihracatındaki direnci ve esnekliği yansıttığını belirtti. Çin’in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artarken ithalatı yüzde 6 geriledi.

Ülkenin ihracatı mart ayında 12,4 artış göstermişti. Bu artış, Çinli üreticilerin, ABD‘nin gümrük tarifeleri konusundaki beklentileriyle alakalı olarak önemli bir etkiye sahipti.

Ayrıca, Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre‘de bir araya gelecekler.

Müzakerelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

Bu görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artışlarının ardından gerçekleştirecekleri ilk müzakere olacak.

ABD ile Çin Arasındaki Ticaret Savaşları

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan‘da, birçoğu Çin gibi ticaret ortaklarına ek gümrük vergileri getirme kararı almıştı.

Çin‘in karşılık vermesiyle başlayan tarife savaşı sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 145‘e kadar yükseltirken, Çin de ABD‘ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı.

Washington yönetimi, diğer ülkelere getirilen ek tarifeleri 90 gün erteledikten sonra Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

İslam Memiş altından vazgeçti: Elime geçenle onu alıyorum

Geçtiğimiz yıldan bu yana yükseliş eğilimini sürdüren ve rekor üstüne rekor kırarak fiyatını katlayan altın son haftalarda yaşadığı dalgalanma ile soru işaretleri oluşturdu. Uzmanların bir kısmı altının fiyat düzeltmesi yaptığını ifade ederken bir …

Kuaförden düğüne her yerde artık müzik ücretli! Yabancı için de ödenecek

Restoranlardan kuaförlere, düğün salonlarından mağazalara kadar halka açık müzik çalan tüm işletmelerde artık telif bedeli ödenecek. MESAM Başkanı Recep Ergül, sadece yerli müzik için değil yabancı müzik için de aynı ödemenin yapılacağını dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir