TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

TTB’den Kenevirle İlgili Uyarı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” çerçevesinde kenevir maddesine dair endişelerini dile getirdi. TTB’nin açıklamasında, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt olmadığı ve yaygın kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı.

Kenevirin Etkileri ve Zararları

TTB’nin verdiği bilgilere göre, kenevir dünyada en çok kullanılan yasadışı uyuşturuculardan biri olarak öne çıkıyor. Bitki, içerisinde 400’den fazla kimyasal bileşen barındırırken, THC ve CBD maddeleri sinir sistemine zıt etkiler yapabiliyor. Yüksek doz ve uzun süreli kullanımın psikolojik rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi.

Tıbbi Kullanım ve Riskler

Kenevirin tıbbi kullanımının sınırlı olduğu ve kanıtların zayıf olduğu vurgulanırken, bazı hastalıklarda sadece belirtileri hafiflettiği bilgisi paylaşıldı. En sık işitilen yan etkiler olarak baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemlik sıralandı.

Ciddi Sonuçlar ve Uyarılar

Kenevirin tıbbi olmayan kullanımının ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilirken, bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar risklerinin artabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, kenevir kullanımının trafik kazalarına karışma riskini yükselttiği ifade edildi.

Yasal Düzenleme ve Görüşler

TTB, kenevirle ilgili yasal düzenleme sürecinde Sağlık ve Tarım Bakanlıkları, meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca uluslararası deneyimler ve bilimsel verilere dayanarak düzenleme yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

TTB, kenevirin sadece tıbbi amaçlarla kullanılması gerektiğini vurgulayarak, kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım alanlarının serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar verebileceğini savundu. Mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği konusundaki görüşleriyle de dikkat çekti.

Related Posts

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Sinir blokajı tedavisi şiddetli migren ataklarını azaltıyor

Şiddetli migren ağrılarıyla yaşamaya çalışan hastalarda, baş ve boyun bölgesine uygulanan “sinir blokajı” yöntemi sayesinde atakların seyrekleştiği, yaşam kalitesinin gözle görülür şekilde arttığı bildirildi.

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.