NASA’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Karbon Döngüsünün İlk Kanıtını Buldu

Nasa’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Karbon Döngüsünün İlk Kanıtını Buldu

Nasa’nın ‘Curiosity’ gezgini, Mars’ın Gale Krateri’nde karbon döngüsüne dair önemli bir keşif yaptı. Yapılan analizler sonucunda yalnızca atmosferden çöken karbonla oluşabilen ‘siderit’ adlı mineralin varlığı tespit edildi. Bu keşif, geçmişte Mars’ta aktif bir karbon döngüsünün olduğunu ve gezegenin yaşanabilir olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

‘Curiosity’ gezgininin CheMin cihazıyla gerçekleştirdiği X-ışını kırınımı analizleri, sonucunda sondaj yapılan dört noktadan üçünde yüksek saflıkta kristalin siderit bulunduğunu gösterdi. Siderit mineralinin oluşumu, Mars atmosferinde geçmişte yüksek karbondioksit seviyelerinin olduğuna işaret ediyor. Bu durum da antik Mars’ta sıvı suyun varlığının uzun süre devam edebileceğini gösteriyor.

Calgary Üniversitesi’nden jeokimyacı Benjamin Tutolo, bu keşfin Mars’ın yaşanabilirliğine dair mevcut bilimsel modelleri desteklediğini belirtti. Daha önce yapılan araştırmalar sınırlı karbonat minerali bulguları sunmuş olsa da, yeni keşif Mars yüzeyinde bu tür minerallerin varlığının yaygın olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu bulgunun Mars’ta karbon mineralleri araştırmalarının şeklini değiştirebileceğine inanıyor. Keşfedilen siderit minerali, gelecekteki Mars çalışmaları için yeni bir bakış açısı sağlayabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Related Posts

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Yeni bir araştırma, bebeklerin ilk adımlarını ne zaman attığının sadece çevresel koşullara değil, aynı zamanda genetik mirasa da bağlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre bebeklerin 9 ila 15 ay arasında yürümeye başlamasında hem genetik hem çevresel etkenler birlikte rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir