Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Genetik Faktörler Bebeklerin Yürüme Zamanını Etkiliyor

Doğum ağırlığı, prematüre doğum, hareket etme imkânı ve beslenme gibi etkenler uzun süredir bebeklerin yürüme zamanını etkilediği biliniyordu. Ancak Surrey Üniversitesi’nden psikoloji ve genetik profesörü Angelica Ronald’ın açıklamaları, genetik faktörlerin de bu süreçte en az diğer faktörler kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Ronald, Euronews Health’e verdiği demeçte, ebeveynlerin çocuklarını destekleyebileceğini ancak kontrol edebilecekleri bir zaman dilimi olmadığını belirtirken, genlerin de büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Norveç, Hollanda ve İngiltere’den yaklaşık 71 bin çocuğun katıldığı Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bebeklerin yürüme zamanındaki farklılıkların yaklaşık dörtte birinin 11 genetik belirteçle açıklanabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu genetik belirteçlerin büyük çoğunluğunun beyin büyüklüğü, yapısı ve bilişsel işlevlerle bağlantılı olduğunu ve erken yürümeyle ilişkilendirilen genlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile de örtüştüğünü belirtti.

Araştırmacılar, daha aktif ve kısa dikkat süresine sahip bebeklerin hareket ederek erken yürümeye başlayabileceğini düşünüyor. Ancak Ronald, bazı çalışmaların 18 aydan sonra yürümeye başlamanın gelişimsel sorunlara işaret edebileceğini savunmasına rağmen, her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu ve yürümeye başlama yaşı konusunda geniş bir normal aralık bulunduğunu belirtiyor.

Ronald ve araştırma ekibi, ileride genetik yapı ile çevresel koşulların birlikte nasıl çalışarak çocuk gelişimini şekillendirdiğini daha detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor. Ronald, “Erken ya da geç yürümek, çocuğun genel gelişimi hakkında tek başına yeterli bilgi vermez. Her çocuğun ritmi farklıdır ve bu da son derece normaldir,” diyerek ebeveynleri endişelenmemeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Android 16 yayınlandı! Yenilikler neler?

Google, Android 16 ile daha fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Güvenlik tarafı ve erişilebilirlik için de iyileştirmeler bulunuyor.

WhatsApp beta güncellemesi geldi! Avatar ekleyebiliyorsunuz

WhatsApp’ın beta güncellemesiyle artık profile avatar eklemek mümkün oluyor.

Apple’da iOS 26 heyecanı

Apple, 10 Haziran 2025’teki WWDC etkinliğinde yeni mobil işletim sistemi iOS 19’u tanıtmaya hazırlanıyor. Ancak Bloomberg’e göre bu sürüm iOS 26 adıyla çıkacak. Şirket, artık sürümleri yıl bazında adlandırmayı planlıyor. Bu değişiklik yalnızca iOS …

Dünyayı değiştirecek icat: Sınırsız enerji, dünyanın en az takdir edilen sıvısında çıktı!

Nijerya’da dört genç kadından oluşan ekip, atık kabul edilen idrarı elektroliz yoluyla hidrojene dönüştürerek bir jeneratöre güç sağlayan yenilikçi bir sistem geliştirdi. Prototip, bir litre idrarla yaklaşık altı saat kesintisiz elektrik üretebiliyor.

Enerji depolama ekosistemi Ankara’da buluştu

Türkiye’nin enerji dönüşümündeki stratejik atılımında mihenk taşı kabul edilen enerji depolama sistemleri için buluşma noktası Ankara oldu. Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER), 21 Mayıs’ta JW Marriott …

Başka birinin Gmail hesabınıza girdiğini gösteren 2 işaret!

Banka hesaplarından, seyahat planlarına kadar birçok bilginin geldiği Gmail’ler kötü amaçlı kişilerin eline geçtiğinde tam bir felakete dönüşebilir. Bu kapsamda Gmail hesabınıza başka birinin giriş yaptığını gösteren bazı işaretler var. İşte başka birinin Gmail hesabınıza girdiğini gösteren 2 işaret…