“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Güneş Çarpmasıyla İlgili Önlemler

Yaz aylarının etkisiyle güneş çarpması vakaları artıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişilerin risk altında olduğunu belirtiyor. Vücut ısısının kontrolsüz ve ani şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Demir, acilde hastalara buz uygulamalarıyla vücut ısısını düşürdüklerini ancak kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapıldığını söylüyor. Ateş düşürücülerin güneş çarpmasında etkili olmadığını da ekliyor.

Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği bu günlerde hastanelerin acil servislerinde güneş çarpması şikayetleriyle yoğunluk yaşandığını ifade eden Dr. Demir, yeterince sıvı tüketmeyenlerin, kronik rahatsızlığı veya belirli ilaçları bulunanların güneş çarpmasının daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

“Kusursuz Bir Fırtına Gibi İlerliyor”

Güneş çarpmasının vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla tanımlandığını belirten Dr. Demir, huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Dr. Demir, şunları belirtiyor: “Vücudun ısı kontrolü bozulduğunda birçok organın etkilendiğini unutmamak gerekir. Eğer belirtiler hafifse bol sıvı tüketip serin bir yerde dinlenmek önemlidir. Ancak ciddi vakalarda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Kalp hastalarında buz uygulamasının yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir.”

“Bez Şapkaya Evet, Naylona Hayır

Güneşten korunmanın yanlışlarını da vurgulayan Dr. Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon ya da ısıyı içinde tutan malzemeden yapılmışsa tam tersi etki yapabileceğini belirtiyor. Ketenden veya pamuktan yapılmış şapkaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Demir, şapkanın ıslatılmasının serinletici etki yaratabileceğini ifade ediyor. Özellikle 11.00 ile 15.00 saatleri arasının güneş çarpması riski açısından tehlikeli olduğunu hatırlatıyor.

“Basit Önlemler Hayat Kurtarır”

Yüzün yıkanması, baştan aşağı soğuk su dökülmesi, bol su içilmesi gibi basit uygulamaların hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulayan Dr. Demir, belirtileri fark edenlerin hızlı davranması gerektiğini ve gerektiğinde acil servise başvurulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Parlak Ürünler Karanlık Niyetler (e-sigara)

Türk Toraks Derneği uyardı.  İçinde ne olduğu belli olmayan elektronik sigaralar 16 bin çeşit aroma ile cazip hale getiriliyor