Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Osaka, 65 Yaş Üstü Kişilerin ATM Kullanımını Telefonla Görüşürken Yasakladı

Japonya’nın Osaka kentinde telefon dolandırıcılığı vakalarının artmasıyla birlikte 65 yaş ve üstü kişilerin cep telefonuyla görüşürken ATM’leri kullanması yasaklandı. Bu karar, şehirde yaşlıları koruma amaçlı alınan en sert önlemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın temel hedefi, dolandırıcıların genellikle yaşlıları arayarak kendilerini akraba veya kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep etmelerini engellemek. Yerel basında yer alan bilgilere göre, cezai yaptırım olmasa da yeni uygulama ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

20 Milyar TL Dolandırıcılık Kaybı Japonya Ulusal Polis Teşkilatı verilerine göre, sadece 2024 yılında telefon dolandırıcılığı kaynaklı kayıplar 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde bir artışı temsil ediyor. Kurumsal olaylar hariç, mağdurların büyük çoğunluğu 75 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşmaktadır.

Geçtiğimiz ay açıklanan bir diğer önlem ise 75 yaş üstü kişilerin günlük para çekme ve havale limitlerinin 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırılması oldu. Yeni düzenleme çerçevesinde, Osaka’daki bankalara ATM’lerin yakınına uyarı afişleri yerleştirme ve müşterilere bilgilendirme yapma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, ön ödemeli kart satan işletmeler de müşterilerin güvende olduğunu teyit etmekle yükümlü olacak.

Diğer büyük şehirler de benzer dolandırıcılık vakalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirler çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka uyarı sistemleri gibi adımlar atarak dolandırıcılığa karşı mücadele ediyorlar.

Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, yeni düzenlemenin sadece dolandırıcılığı değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da hedeflediğini belirtti. Hamaoka, “Japonya’da toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmadığı gibi, ATM’lerde de telefon kullanımı sosyal bir tabu haline gelmeli” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Muharrem İnce’den PKK’nin ‘fesih’ kararı sonrası sert tepki: ‘Kapalı kapılar ardında ne konuştunuz?’

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, terör örgütü PKK’nin fesih ve silah bırakma kararının ardından yaptığı değerlendirmede, “Herkesten fazla terörün bitmesini ve barış ikliminin gelmesini istiyoruz. Ancak kapalı kapılar ardında kiminle, neyin pazarlığını yaptınız? Bunu bilmek hakkımız. On binlerce vatan evladının kanı yerdeyken; şehitlerimizin hatırasını, Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısını, Lozan’ı hangi çıkarlar uğruna masaya sürdünüz” diye sordu.

ABD ile Çin anlaştı! Piyasaların beklediği ilk açıklama geldi

ABD ile Çinli yetkililer arasında İsviçre’de yapılan ticaret görüşmelerinin ardından Beyaz Saray internet sayfasında, “ABD, Cenevre’de Çin ticaret anlaşmasını açıkladı” başlıklı bir açıklama yayınladı. ABD HAZİNE BAKANINDAN AÇIKLAMA Son dönemde iki …

Erdoğan’ın personeli Sezer dönemini katladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte Cumhurbaşkanlığı personel sayısı da katlandı. Erdoğan, dönemi Sezer ve Gül dönemindeki personel sayısına büyük fark attı.

Kobani’de Kürtçe tabela şartı getirildi

Mazlum Abdi, Arap şehri olan Ayn El Arab’daki (Kobani), esnafa Kürtçe tabela asma zorunluluğu getirdi. Karar, tek tek tebliğ edilip iki ay süre verildi. Aksi durumda yaptırım uygulanacağı belirtildi.

BM’den ‘İsrail ablukası’ uyarısı: Gazze’de onarılamaz felaketlere yol açıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik uzun süreli ablukasının sayısız Filistinlinin yaşamında geri dönülemez zararlara yol açtığı uyarısında bulundu …

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasi trafiği: Önce Macron sonra Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.