Dogecoin (DOGE), kripto para biriminin kendisindeki fiyat spekülasyonları hakkında bir şaka olarak başlayan bir kripto para birimi. Yaratıcılar, kimsenin ciddi bir şekilde yatırım yapmayacağı bir kripto para yaratmayı amaçladı. Ancak DOGE bu plana uymadı! Motley Fool kripto uzmanı Lyle Daly, popüler meme coin’i enine boyuna inceliyor.
Dogecoin (DOGE) nasıl başladı?
Dogecoin, piyasaya sürüldüğünden beri, yatırım yapmaya hazır ve istekli insan sıkıntısı yaşamadı. 2021’in ilk yarısında fiyatı %15.000’den fazla artarak dünyanın en büyük meme-coin’i oldu. Dogecoin çılgınlığı önemli ölçüde soğumuş olsa da hala ateşli destekçileri var. DOGE hayranları ve yatırımcıları kabilesi olan ‘Shibes’e katılmayı düşünüyorsanız, o zaman bu kripto para birimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
Dogecoin, 2013 yılında iki yazılım mühendisi, Jackson Palmer ve Billy Markus tarafından başlatıldı. Palmer, bu fikri ilk olarak Twitter’da bir şaka olarak ortaya attı. Daha sonra bir Dogecoin web sitesi oluşturdu ve birisi fikri gerçek bir kripto para birimine dönüştürmek isterse onunla iletişime geçmesi için oraya bir not bıraktı. Dogecoin’i duyduktan sonra Markus, Palmer’ın teklifini kabul etti.

Dogecoin’in teknolojik kökleri ilk kripto para birimi olan Bitcoin’e (BTC) kadar izlenebilir. Dogecoin, Luckycoin adlı artık feshedilmiş bir kripto para biriminin bir çatalı. DOGE geliştiricileri, evrimsel bir çatal gibi, Luckycoin’in kaynak kodunu kopyaladılar ve Dogecoin’i oluşturmak için değiştirdiler. Dogecoin ilk olarak 6 Aralık 2013’te Markus ve Palmer tarafından piyasaya sürüldü. Başından beri gündelik, eğlenceli bir kripto para birimi olarak pazarlandı. Dogecoin kısa sürede sadık bir takipçi kitlesi oluşturdu. Ayrıca, Dogecoin topluluğu 2014 yılında birkaç başarılı bağış toplama etkinliğini tamamladı. Bağış toplama şunları sağladı:
- Jamaikalı kızak takımının Kış Olimpiyatlarına gönderilmesine yardımcı olmak için 30.000 dolar
- Kenya’da su kuyuları inşa etmek için 50.000 dolar
- NASCAR sürücüsü Josh Wise’a sponsor olmak için 55.000 dolar
DOGE’nin popülaritesi nasıl patladı?
2015 yılında hem Palmer hem de Markus Dogecoin’den ayrıldı ve dört yarı zamanlı geliştiriciden oluşan bir ekip devraldı. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere 2021 yılına kadar Dogecoin’in popülaritesi patladı. Böylece, kripto para birimi çok daha yaygın hale geldi. Ayrıca, Dogecoin alenen önemli bir hayran kazandı: Elon Musk. Tesla CEO’su, dijital varlık hakkında tweet attıktan sonra Dogecoin’in fiyatını ve piyasa değerini birkaç kez yükseltti. Ayrıca Saturday Night Live’a ev sahipliği yaparken de sık sık bahsetti.

Birçoğu, Musk’ın Saturday Night Live’da ortaya çıkmasının bu dijital para birimini yeni zirvelere taşımasını beklerken, bunun tam tersi bir etkisi oldu. Görünüşünden sonra, değer iki aydan kısa bir süre içinde %75’ten fazla düştü. Anlaşıldığı üzere, gösteriye giden yol, 2021’de Dogecoin hype’ının zirvesi olacaktı.
Dogecoin nasıl çalışır?
Dogecoin, satın alınabilen, satılabilen, aktarılabilen ve satın alımlar için kullanılabilen bir kripto para birimi. Ancak çok az trader bunu veya diğer kripto para birimlerini kabul ediyor. Tüm Dogecoin işlemlerini kaydeden merkezi olmayan bir dijital defter tutmak için Blockchain teknolojisini kullanıyor.
Bitcoin ve diğer birçok kripto para gibi, Dogecoin’inin de işlemleri doğrulamak için Proof-of-Work (PoW) yöntemini ve madencilik adı verilen bir süreci var. Dogecoin madencileri, Dogecoin Blockchain’deki işlemleri doğrulayan ve kaydeden matematiksel denklemleri çözmek için yüksek bilgi işlem gücüne sahip bilgisayarlar gibi cihazları kullanır. DOGE işlemlerini doğrulama karşılığında, madenciler Dogecoin ile ödeme alırlar.

Dogecoin kredisine göre Bitcoin’den çok daha verimli. DOGE madenciliği, Bitcoin madenciliğinden daha hızlı ve çok daha az enerji gerektiriyor. Bu nedenle Bitcoin’in çevresel etkisinin yakınından bile geçmiyor. Dogecoin işlemleri de Bitcoin işlemlerinden çok daha hızlı ve ucuz. Ancak bu konuda yalnız değil. Artık Dogecoin’in işlem ücretlerini ve işlem sürelerini aşan birçok popüler kripto para türü var.
Ne kadar DOGE var?
Şu anda 130 milyardan fazla Dogecoin dolaşımda. Bu arada DOGE, enflasyonist bir kripto para. Yani maksimum Dogecoin arzı yok. Başlangıç kaynağı (100 milyar Dogecoin) 2015’ten önce çıkarıldı. Ayrıca, o zamandan beri yılda yaklaşık 5 milyar ek Dogecoin çıkarıldı.
DOGE 2023’te iyi bir yatırım mı?
Eğlenceli bir konsept olabilir ama Dogecoin iyi bir yatırım değil. Stablecoin’lerin yaptığı gibi başka bir varlıktan değer elde etmiyor veya Ethereum (ETH) gibi herhangi bir finansal sisteme değer katmıyor. Dogecoin’in eğlence değeri dışında en büyük varlığı topluluğu. Dogecoin meraklıları, kendisiyle alay etmesinden hoşlanıyor. Daha birçok kripto yatırımcısı, temel nedenlerle Dogecoin’den kaçınıyor veya yalnızca çok küçük miktarlarda yatırım yapma eğiliminde.

DOGE kayda değer bir içsel değere sahip olmadığından, popülaritesi büyük ölçüde değerini belirliyor. Bu, heyecan verici kısa vadeli kazançlar sağlayabilir. Ancak uzun vadeli yatırım başarısı için uygun bir strateji değil. Dogecoin’in popülaritesi muhtemelen zirveye ulaştı ve bir sonraki moda kripto para birimi yakında ortaya çıkacak ve dikkatimizi çekecek. Uzmanlar, yatırımcıların yatırım yapmak için uzun vadeli, satın al ve tut yaklaşımlarını benimsemelerini savunur. Kripto para birimine yatırım yapmayı planlıyorsanız, Dogecoin dışında çok daha iyi seçeneğiniz var.
Makaledeki görüşler ve tavsiyeler uzmana ait olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Bu yüzden yatırım yapmadan önce mutlaka kendi araştırmanızı yapmanızı tavsiye ederiz.