Türkiye’ye tepki en çok Çelebi’yi etkiledi, açılan davanın duruşması bugün: Hindistan’la boykot gerilimi

Hindistan’da Türk Malı Ürünlere Yönelik Boykot Genişliyor

Hindistan-Türkiye arasındaki politik gerilimin etkisiyle Türk mallarına ve şirketlerine karşı başlayan boykot genişliyor. Resmi bir boykot olmamakla birlikte, tüketici inisiyatifiyle başlayan bu hareket sonucunda küçük marketler ve önemli internet pazar yerleri Türk malı ürünleri boykot etmeye başladı. Çelebi Hava Hizmetleri ise yaşanan bu gerilimden en büyük darbeyi almış durumda ve açtığı davanın duruşması bugün yapılmak üzere planlanmış durumda.

2024 verilerine göre Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı 1.3 milyar dolar iken, Hindistan’dan yapılan ithalat ise 6.4 milyar dolardır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi oldukça küçük olsa da, önemli yatırım şirketlerinin ortaklıkları bulunmaktadır. Koç Holding’in Hindistan’da beyaz eşya ürettiği Tata Group ortaklığına ait Air India, Türk Hava Yolları’na (THY) karşı savaş açmış durumda.

Uzun yıllardır Hindistan’da yatırımları bulunan Çelebi Grubu ise krizden en fazla etkilenen grup olarak öne çıkıyor. Çelebi, havacılık hizmetleri konusunda Hindistan’ın en büyük yabancı şirketi konumunda bulunuyor. Ancak Hindistan’ın ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Türk şirketinin havaalanlarında faaliyet göstermesini yasakladığı açıklandı. Çelebi Hava Servisi ise karara karşı Hindistan’da dava açtı ve duruşma bugüne ertelendi.

Boykotun etkileyeceği alanlardan biri de turizm sektörüdür. Hindistan, Türkiye’de büyük bütçeli düğünleriyle tanınıyor ancak son günlerde birçok etkinlik iptal edildi ve sevilen şarkıcı Rahul Vaidya, bir düğün organizasyonunda sahne almaktan vazgeçti. Ayrıca Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Bombay, Türk üniversiteleri ve eğitim kurumlarıyla olan anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Hindistan’da 13 milyon marketin ürün tedarikini yürüten distribütörler federasyonu AICPDF, Türkiye’den gelen bütün ürünlere karşı “süresiz ve topyekün” bir boykot başlattıklarını duyurdu. Boykot, Türk malı çikolata, reçel, bisküvi ve kişisel bakım ürünlerini kapsayacak.

Related Posts

Murat Muratoğlu: Zeytin evladiyelik, maden günü kurtarır!

Murat Muratoğlu: Zeytin evladiyelik, maden günü kurtarır!

Çukurova’dan sonra Türkiye’nin gözü burada

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Aydın, bu yıl da karpuz üretiminde dikkat çekiyor. Çukurova’dan sonra en büyük karpuz üretim bölgesi olan Aydın’ın karpuzlarına olan talep her geçen gün daha da artarken, Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok …

132 ülkede yatırım var: Türkler en çok hangi ülkeye yatırım yaptı?

132 ülkede yatırım var: Türkler en çok hangi ülkeye yatırım yaptı?

Ünlü Türk şirketi satılıyor! 100’den fazla ülkeye hizmet veriyordu

Avrupa’nın dev dijital teknoloji şirketi Team Blue, 100’den fazla ülkeye hizmet veren Türk yazılım şirketini almak için harekete geçti.

Milyarlarca doların sahibi: Dünyanın sayılı zenginlerinden Warren Buffett asrın yatırım aracını paylaştı

161 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Warren Buffett, yatırım dünyasına damga vuran bir açıklamada bulundu. Usta yatırımcıya göre, ekonomik belirsizlik ne olursa olsun kazandıran tek bir yatırım aracı var: Kendiniz.

Rekabet Kurulu’ndan Google’ın PMAX kampanyasına soruşturma!

Rekabet Kurulu, Google’ın Performance Max (PMAX) kampanyası hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.