Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Lupus Hastalığının Belirtileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lupus hastalığı genellikle yüzde beliren kelebek şeklindeki döküntü ile tanınsa da, semptomlar bununla sınırlı değildir. Uzun süren yorgunluk, nedeni açıklanamayan ateş, eklem ağrısı, ağız içinde yaralar ve güneşe karşı aşırı hassasiyet sıkça görülen belirtiler arasındadır. Bazı durumlarda saç dökülmesi ve böbrek fonksiyonlarında bozulma da görülebilir. Uzmanlar, hastaların genellikle uzun süren halsizlik veya eklem şişliği nedeniyle polikliniğe başvurduğunu belirtmektedir.

Lupus Teşhisi ve Tedavisi

Lupus teşhisi genellikle kan testleriyle konur. ANA testi ve anti-dsDNA testi gibi otoantikor testlerinin pozitif çıkması, hastalarda “pozitif lupus” ifadesinin kullanılmasına yol açabilir. Tedavi sürecinde, kortikosteroid ilaçlar, bağışıklık sistemi üzerinde etkili ilaçlar ve antimalaryal ilaçlar sıkça kullanılmaktadır. Amacı hastalığın şiddetini azaltmak ve organ hasarını önlemektir. Sürekli takip ile hastalar yıllarca aktif bir yaşam sürebilir.

Günlük Hayatta Yapılması Gerekenler

Lupus hastaları, günlük hayatlarında stres yönetimine önem vermeli ve güneş ışığına maruz kalırken dikkatli olmalıdır. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmak tavsiye edilir. Sigara içmek hastalığın seyrini olumsuz etkiler, bu nedenle sigaranın bırakılması önerilir. Beslenmede omega-3 ve antioksidan açısından zengin gıdalar tüketmek, düzenli uyku düzenine dikkat etmek ve stresi yönetmek de hastalığın kontrolünde önemli rol oynar. Uzmanlar, hastalığın seyri hakkında şüphe duyan herkesin bir uzmana danışmasını önermektedir.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

Zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü: Anoreksiya nervoza nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya nervoza riski nasıl azaltılır?

Anoreksiya nervoza, sadece kilo problemi değil, ciddi bir zihinsel sağlık sorunudur. Peki, zayıflık takıntısının görünmeyen yüzü olan bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Anoreksiya Nervoza riski nasıl azaltılır? İşte, Anoreksiya nervoza hakkında bilmeniz gerekenler…

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.